Talo valmistumassa – toukokuu 2013

Villa ISOVER on toukokuun lopussa edennyt jo viimeistelyvaiheeseen. Kesäkuun alkupuolella viimeistelytöitä tehdään vielä eri puolilla taloa, mutta kuun puoliväliin mennessä talo alkaa näyttää jo paljon valmiimmalta, toteaa Ilari Seitsonen. Pihatyötkin valmistuvat kesäkuun aikana.

Ilmanvaihdon ohjaus langattomasti

Talon ilmanvaihtoa säädetään langattomilla, kosketusnäytöllisillä ohjausyksiköillä. Seinään asennettavilla ohjaimilla voidaan valita helposti erilaisiin tarpeisiin soveltuva säätötila, esimerkiksi kotona, poissa tai energiansäästötila.
Ilmanvaihdon säätöpaneeli
Talon ilmanvaihtoa säädetään seinään asennettavalla kosketusnäyttöpaneelilla, josta voi valita helposti erilaisiin tilanteisiin soveltuvia esiasennettuja vaihtoehtoja.

Energiatehokas valaistus

Valaistus on toteutettu korkeatasoisilla, ulkonäöltään halogeenivalaisimia muistuttavilla, LED-valaisimilla. Valaisinten sähköteho on noin 10W ja niiden valoteho vastaa noin 50 watin hehkulamppua. LED-valaisimien haittapuolena on vielä niiden korkea, noin 100 euron hinta. Taloon on asennettu myös LED-nauhaa kymmeniä metrejä.
LED-valaisin ja säädin
Energiatehokkaan LED-valaisimen valoteho on noin 10 W ja valoteho noin 50 W.

Kattoon asennetut LED-valaisimet
Kattoon asennetuilla LED-valoilla saadaan työpisteeseen sopiva kohdevalaistus.

Aurinkosähköpaneelit

Aurinkosähköpaneeleita asennetaan talon katolle 80 m2, ja ne niiden on arvioitu tuottavan sähköä noin 8 300 kWh vuodessa. Aurinkosähköjärjestelmälle tulee hintaa noin 20 000 euroa asennettuna.

Sähköstä käytetään itse arviolta 25 prosenttia ja loput myydään sähköyhtiölle. Taloon tulee paneelinäytön avulla älyohjaus. Aurinkosähköjärjestelmässä hyödynnetään ohjelmaa, joka laajakaistayhteyden avulla tarkistaa jatkuvasti sääennusteen ja viimeisimmän sähkönhinnan. Ohjelma tekee itsenäisesti päätöksen siitä, kannattaako sähkö myydä verkkoon vai käyttää sitä itse. Tämä valinta voidaan vaihtoehtoisesti tehdä myös manuaalisesti.

Eristeet ja höyrynsulku

Rakennus on eristetty lasivillaeristelyillä ja Insulsafe-puhallusvillalla, jonka raaka-aineesta 85 prosenttia on kierrätyslasia. Tuotteen ekologisuutta lisää se, että sen valmistuksessa on käytetty vain uusiutuvaa energiaa. Yläpohjassa on puhallusvillaa 700 mm. Välipohjassa on 230 mm lasivillaa, ja lisäksi eristystä on ulkoseinän vieressä parannettu 31 mm paksuisilla tyhjiöerityslevyillä.

Höyrynsulkuna käytetään ISOVER Vario KM Duplex UV -höyrynsulkukalvoa, joka on valmistettu kuitukangasvahvistetusta polyamidikalvosta. Se parantaa normaalin höyrysulkutoiminnan lisäksi rakenteiden kuivumista, mikäli rakenteisiin pääsee poikkeuksellisesti kosteutta.

Rakenteet kuivuvat sekä ulos- että sisäänpäin, joten kuivuminen tehostuu esimerkiksi kesäaikana. Vario-höyrynsulku asennetaan kuten perinteinen höyrynsulku ja saumat tiivistetään tuoteperheeseen kuuluvalla teipillä.
Välipohja ja InsulSafe eriste välipohjassa ja Vario Duplex höyrysulku yläpohjassa
Välipohjassa on eristeenä 230 mm lasivillaa ja yläpohjassa 700 mm puhalluslasivillaa. Höyrynsulkukalvona on ISOVER Vario KM Duplex UV.


Sivua päivitetty viimeksi 18.12.2017