Ensimmäinen talvi takana Villa ISOVERissa

Vuoden 2013 Hyvinkään asuntomessuille valmistuneen Villa ISOVERin asukkailla on ensimmäinen talvi takanaan. Lähes nollaenergiatalossa asuminen ei ole käytännössä eronnut tavallisesta talosta lainkaan. Asukkailta plussaa saavat erityisesti hyvä äänieristys sekä tasaiset lämpötilat. Talotekniikkaa Villa ISOVERissa on paljon, mutta koska tekniikka toimii itsenäisesti, on asuminen ollut hyvin vaivatonta.

Talotekniikka on toiminut odotetusti. Lämpötilan säätöjä on tehty lähinnä maalämpöpumpun asetuksia muuttamalla. Ilmanvaihtoa on jonkin verran säädetty ja haettu oikeaa tasoa, mutta isompia säätöjä ei talotekniikkaan ole tehty. Kun seuranta- ja mittaustietoja on koossa riittävästi voi tekniikan toimivuutta arvioida paremmin.

Syksyllä ja keväällä ikkunoista tuleva auringon säteily lämmittää tiloja selvästi, mutta sisälämpötilat muuttuvat hitaasti vaikka ulkona lämpötila vaihtelisi nopeastikin. Kovat pakkaset eivät ole sisällä tuntuneet.

Villa ISOVER hyödyntää aurinkosähköä ja -lämpöä

Villa ISOVERissa hyödynnetään mittavasti uusiutuvaa energiaa. Päälämmönlähteenä on maalämpöpumppu, jonka porakaivoa voidaan käyttää myös jäähdytykseen. Aurinkoenergiaa hyödynnetään niin sähkön kuin lämpimän käyttöveden tuotannossa.

Aurinkosähkön tuotantoa varten talossa on aurinkopaneeleita peräti 80 neliömetriä. Arvioitu sähkön tuotanto on 8340 kilowattituntia vuodessa. Ylimääräinen sähkö siirretään sähköverkkoon. Aurinkosähkön tuotannosta kerätään tietoja ja ensimmäisten asuinkuukausien luvut ovat lupaavia. Tuotanto on ollut likimain ennustetun mukaista ja jopa ylittänyt arviot.

Aurinkosahkö VillaIsover 2013-2014
Aurinkosähkön tuotanto 2013-2014 ja ennuste.Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016