Aurinkosähköseuranta 9/2013-8/2014

Villa Isoverissa on saatu aurinkosähköpaneelien tuoton osalta ensimmäinen 12 kuukauden seurantajakso täyteen. Joinakin kuukausina tuottoennuste ylittyi, toisina jäätiin hieman alle. Tuottoennuste perustuu laskennalliseen malliin, joten poikkeamat ennusteesta ovat sinänsä normaaleja.

Talvisin sähköpaneelit ja (lämpö)keräimet jäävät usein lumen alle, joka estää auringonsäteilyn hyödyntämistä kunnes lumi on poistettu tai se on sulanut paneelien tai kerääjien pinnoilta. Myös paksu pilvipeite vähentää aurinkosähkön tuotantotehoa ja lämpötilan nousua paneelissa. Myös puut saattavat varjostaa paneeleita.

Taulukkoon 1 on kerätty tiedot Villa Isoverin aurinkosähkön tuottoseurannasta ensimmäiseltä täyden vuoden pituiselta jaksolta syyskuun alusta 2013 elokuun loppuun 2014. Kokonaistuotto jäi hieman ennustettua pienemmäksi. Useina kuukaisina päästiin hyvin lähelle ennustettua tuottoa, mutta tammi- ja helmikuussa jäätiin huomattavasti alle ennusteen. Tammikuussa tuottoa ei ollut käytännössä lainkaan.
Taulukko 1
Taulukko 2. Villa Isover – Aurinkosähkön myynnin ja oman käytön kuukausikohtainen jakauma 1.9.2014–1.6

Aurinkosähköstä myyntiin päätyi kaudella 9/2013-5/2914 kaikkiaan 69 prosenttia. Seurantatiedot puuttuvat vielä kesäkuukausilta 2014, mutta on oletettavaa, että 12 kuukauden pituisella kaudella lopullinen myydyn sähkön osuus on hieman yli 70 prosenttia, koska kesä-elokuussa myydyn sähkön osuus ja määrä on toukokuun ohella korkeimmillaan. Alkuperäinen arvio myynnin osuudesta oli vuositasolla noin 75 prosenttia suhteutettuna oman käytön arviolle, joka oli noin 2000 kWh.


Sivua päivitetty viimeksi 18.12.2017