Talon koko, muoto ja sijoitus tontille

Talon koko

Pieni rakennus kuluttaa vähemmän energiaa kuin samalla tavalla rakennettu iso talo.Talo kannattaa suunnitella niin, että se on muunneltava ja sopii perheelle myös tulevina vuosina. Hyvällä suunnittelulla voidaan minimoida hukkaneliöt.

Talon muoto

Muodoiltaan selkeä talo on myös energiatehokas. Kulmat ja erkkerit lisäävät kustannuksia ja energiankulutusta. Nurkat ja liitokset ovat myös kohtia joihin voi tulla vuotokohtia ja kylmäsiltoja.

Nurkat vaikuttavat talon rakenteisiin aina perustuksista vesikouruihin asti. Nurkissa lämmöneristävyys jää usein suoraa seinää huonommaksi, koska runkorakenteita on enemmän ja kylmäsiltoja tulee helposti lisää. Nurkan rakentaminen ilmanpitäväksi, vuotojen ja muiden virheiden ehkäiseminen, vaatiikin lisätyötä ja osaamista – siksi se myös maksaa.

Vinkki:
  • Suunnittele talosta muunneltava, mahdollisesti myös täydennettävä ja laajennettava. Mitoita keittiö, pesu- ja vaatehuoltotilat, wc-tilat, säilytystilat sekä lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikka niin, että ne toimivat vähän suuremmassakin rakennuksessa.

Talo tontille

Energiankulutuksen kannalta talon paras paikka tontilla on mahdollisimman aurinkoinen sekä suojaisa kovilta tuulilta. Mikäli mahdollista, tonttia kannattaa tarkastella eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Pohjatutkimuksessa tarkistetaan maan kantavuus ja routivuus. Rakennuksen perustukset tulee suunnitella ja toteuttaa niin, ettei perustusten alla oleva maa pääse painumaan tai routimaan. Painumisesta tai routimisesta voi aiheutua halkeamia, jotka saattavat aiheuttaa ilmavuotoja ja heikentää rakennuksen lämmöneristävyyttä.

Vinkki:
  • Sijoita lämpiä tiloja vaativat asumistoiminnot talon keskelle ja auringon puolelle etelään päin. Vähemmän lämpöä tarvitsevat tilat – makuuhuoneet, harrastus- ja säilytystilat – kannattaa rakentaa pohjoisen puolelle.Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016