Aurinkosuojaus

Aurinkosuojauksella estetään liiallisen auringonvalon ja -lämmön pääsy sisätiloihin kesäaikoina. Ilman aurinkosuojausta erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa sisäilman lämpötila voi nousta liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve kasvaa.

Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Passiivienergiatasolle Etelä-Suomessa rakennetut uudistalot saavat auringon lämpösäteilyä ikkunoiden kautta jopa enemmän kuin tarvitsevat koko lämmityskaudella lämmitysenergiaa. Niinpä passiivitalon sisäilmaa pitää joko viilentää tai estää auringon suoran lämpösäteilyn pääsy sisätiloihin aurinkosuojauksen keinoin.

Aurinkosuojauksessa suurin teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella.

Tehokkain aurinkosuojaus toteutetaan ulkopuolisilla aurinkosuojilla (esimerkiksi markiisit, screenit ja sälerullaimet) sekä sisäpuolisilla aurinkosuojilla (esimerkiksi säle-, rulla- ja plissékaihtimet). Tarjolla on muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja.

Aurinkosuojaus osaksi rakennesuunnittelua

Aurinkosuojaus on myös osa rakenteellista suunnittelua. Ikkunoihin on saatavissa auringonsuojakalvoja, jotka suodattavat auringon lämpösäteilyn aallonpituuksia sallien samalla näkyvän valon pääsyn sisätiloihin. Haittapuolena on, että samalla suodattuu kevättalven auringon lämpösäteily, joka lämmittäisi tiloja.

Talon suunnitteluvaiheessa on jo syytä huomioida eri vuodenaikojen erilaiset auringon kaltevuuskulmat. Ulkoseinien muodot ja räystäiden korkeudet sekä pituudet suhteessa ikkunoihin ovat myös tehokkaita passiivisia keinoja kesäaikaisen ylilämmön hillitsemisessä. Ikkunoidenkin valinnassa on syytä käyttää ammattilaisen apua ja valita kullekin talon sivustolle teknisiltä ominaisuuksiltaan mahdollisimman hyvin soveltuvat ikkunat.
Aurinkosuojaus Sunsystems 422
Kuva. Markiiseilla toteutettava aurinkosuojaus antaa talolle myös persoonallisen ilmeen.

Aurinkosuojauksen etuja

Jäähdytystarpeen minimointi:
  • Huoneiston lämpötilaa hallitaan auringonlämmön osalta estämällä liikalämmön pääsy sisätiloihin.
  • Voidaan säästää kustannuksia jäähdytysjärjestelmää rakennettaessa koska tarvitaan vähemmän jäähdytystehoa. Asuinkiinteistöissä energiaa kuluttavaa jäähdytysjärjestelmää ei usein tarvitse rakentaa ollenkaan.
  • Säästetään jäähdytyskustannuksissa.

Aurinkoenergian hyödyntäminen:
  • Auringonsäteily lämmittää sisäilmaa ikkunoiden kautta ja lämpö pystytään yöllä pitämään paremmin sisällä.

Lisälämpöeristys ikkunoihin:
  • Järjestelmä toimii ikkunoiden tukena kuin lisälämpöeristys.

Päivänvalon käyttö valaistuksessa:
  • Valoa voidaan huoneistossa ohjata kaihtimien ja markiisien avulla valon tarve, ajankohta ja auringon liike huomioon ottaen.
  • Voidaan yhdistää keinovalaistuksen ohjaukseen, jolloin valaistuksen taso säilyy hyvänä ja säästetään energiaa.

Suunnittelun vapautta ikkunoiden valintaan:
  • Järjestelmän ansiosta voidaan käyttää suurempia ikkunoita.
  • Voidaan käyttää enemmän aurinkoenergiaa läpäiseviä lasivaihtoehtoja lämmöneristävyydestä tietenkään tinkimättä (kustannussäästö).
  • Vapauttaa rakennuksen suunnittelua, kun ikkunoiden koko ja talon sijoittelu tontille on vapaampaa (passivitalo).

Ikkunamarkiisi

Perinteinen ja tehokas aurinkosuoja kaikkiin ikkunoihin. Säilyttää näkyvyyden ulos, mutta varjostaa erittäin tehokkaasti.
Fenstermarkise

Screen

Nykyaikainen pystysuuntaan liikkuva ulkokaihdin, joka säilyttää näkyvyyden ulos perforoidun kankaan ansiosta. Varjostaa erittäin tehokkaasti.
Fenstermarkise Senkrecht

Sälerullain

Erittäin tehokas aurinkosuoja, joka on tuttu Etelä- ja Keski-Euroopasta.
Rolladen


Sivua päivitetty viimeksi 9.1.2018