Lämmöneristys

Ulkoseinät ikkunoineen ja ovineen sekä ala- ja yläpohjat muodostavat rakennuksen vaipan. Koska vaippaa on vaikea parantaa myöhemmin, kannattaa energiatehokkaaseen kotiin heti tehdä kunnolla eristetty, ulkopinnalta tuulenpitävä ja sisäpuolelta ilmanpitävä vaippa. Tärkeintä on energiatehokas kokonaisuus – matalaenergiatalossa koko talon lämmitysenergian ja -tehon tarve on vähäinen.

Vaipan jonkin osan huonoa eristävyyttä voi tasata parantamalla toisia osia, mutta esimerkiksi suurten ikkunoiden energialuokituksesta ei kannata tinkiä, sillä suuret viileät pinnat saavat herkästi aikaan vedon tunteen. Jos seinien eristystasossa tinkii, voidaan se korvata esimerkiksi paremmalla yläpohjan eristyksellä tai paremmalla lämmöntalteenotolla.

Alapohjan eristystä on hyvin hankala ellei mahdotonta lisätä jälkikäteen. Jos käytössä on lattialämmitys, myös se lisää hieman alapohjan häviöitä. Näiden syiden vuoksi alapohjan eristykseen kannattaa panostaa. Samalla tulee huolehtia riittävästä routaeristyksestä.

Vinkki:
  • Hyvä lämmöneristys maksaa vain vähän enemmän kuin tavanomainen, mutta mahdollistaa talotekniikan yksinkertaistamisen ja säästää lämmityskustannuksia talon koko elinkaaren ajan.


Sivua päivitetty viimeksi 15.1.2016