Lampputyypit

Loistelamput

Loistelamput ovat tällä hetkellä energiatehokkain tapa toteuttaa valaistus kustannustehokkaasti. Pienloistelampuilla (yksikantaiset loistelamput) varustetut valaisimet sopivat kaikkiin kodin tiloihin. Perinteisiä loisteputkia (kaksikantaiset loistelamput) kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, kun tarvitaan paljon valoa, esimerkiksi keittiön työtasojen ja varastotilojen valaistuksessa.

Loistelamppuja kannattaa käyttää myös tiloissa, joissa valaistus on päällä pitkiä aikoja. Energiansäästölamput ovat yksi loistelamppujen sovellus: ne ovat pienloistelamppuja, joissa on hehkulampun kanta.

Halogeenilamput

Halogeenilamput ovat hehkulamppuja energiatehokkaampia. Ne soveltuvat hyvin kohdevalaistukseen, sillä ne ovat suunnattavia tai kattoon upotettavia. Halogeenilampuilla ei kannata toteuttaa yleisvalaistusta, sillä valaisimia tarvitaan paljon, jolloin niiden kokonaisteho nousee suureksi.

Halogeenilampuista on tarjolla malleja, joissa on hehkulampun kanta. Ne ovat parhaimmillaan jopa 30-50 prosenttia energiatehokkaampia kuin hehkulamput.

LED-lamput

LED-tekniikkalla on periaatteessa mahdollista toteuttaa erittäin energiatehokas valaistus. Markkinoilla on tarjolla LED-valaisimia jo niin sisä- kuin ulkokäyttöön, esimerkiksi talon numerovalaisimiin. LED-tekniikka kehittyy vauhdilla ja uusia ratkaisuja tulee markkinoille jatkuvasti. Vielä tällä hetkellä LED-valoilla toteutettu koko talon valaistus on kallis, mutta tekniikan yleistyessä hinnat tulevat laskemaan.

Hehkulamppu

Markkinoilta jo käytännössä poistuneilla hehkulampulla on monia hyviä ominaisuuksia – se oli edullinen, sitä voitiin himmentää ja siitä saatava valo on miellyttävän väristä.

Energiankäytön kannalta se on kuitenkin tehoton ratkaisu, sillä vain noin 5 prosenttia hehkulampun käyttämästä sähköstä muuttuu valoksi – loppu muuttuu lämmöksi. Tästä johtuen hehkulamput poistuivat markkinoilta vuoteen 2012 mennessä.


Sivua päivitetty viimeksi 9.1.2018