Ympäristön kannalta parhaat rakennustuotteet

Rakennushankkeen aikana talon rakentaja pääsee tekemään useita erilaisia valintoja. Valintoja tehdään alkaen suunnitteluratkaisuista ja tilankäytön lähtökohdista. Myös rakennustuotteiden ja -materiaalien osalta tehdään valintoja, joihin vaikuttavat muun muassa käytettävyys, tarkoituksenmukaisuus, laatu ja hinta. Mikäli rakentaja haluaa vielä valita ympäristön kannalta parhaita tuotteita, tulee valintoihin yksi ulottuvuus lisää.

Mistä tunnistaa ympäristölle hyvän tuotteen?

Ympäristölle hyvän tuotteen tunnistaminen ja valitseminen voi olla haastavaa. Apuna kannattaa käyttää ympäristömerkkejä. Suomessa yleisimmät ympäristömerkit ovat Joutsenmerkki (Pohjoismainen ympäristömerkki) ja EU-ympäristömerkki. Niillä merkityt tuotteet ovat ympäristön kannalta parhaita.

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki ovat molemmat niin sanottuja kolmannen osapuolen todistuksia. Merkin saadakseen täytyy täyttää merkeille asetetut kriteerit. Lisäksi ympäristömerkin myöntäjä valvoo kriteerien täyttymistä.

Mitä ympäristömerkkien taustalla on?

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki eroavat monesta muusta merkistä siinä, että ne ottavat huomioon koko tuotteen elinkaaren ja kaikki sen aikaiset ympäristövaikutukset. Tarkkailussa ovat niin energiankulutus, sisäilmapäästöt, vastuullinen metsänhoito, kuin moni muukin asia. Merkit myös asettavat tiukkoja, ehdottomia vaatimuksia. Tämä takaa sen, että vain parhaat tuotteet voivat saada merkin.

Molempien merkkien taustalla ovat tuotekohtaiset kriteerit. Kriteereissä on asetettu vaatimuksia koko tuotteen elinkaarelle, aina kehdosta hautaan saakka. Tämä tarkoittaa vaatimuksia tuotteen raaka-aineille, valmistukselle, käytölle ja käytön jälkeiselle vaiheelle (kierrätys tai jäte).

Vaatimuksissa pyritään ottamaan huomioon kaikki ympäristöasiat. Vaatimusten painopistealueina ovat energiankäyttö ja ilmastovaikutukset, luonnon monimuotoisuus, kemikaalit, materiaalitehokkuus ja jätteet.

Mitä ympäristömerkittyjä rakennustuotteita löytyy?

Ympäristömerkittynä löytyy jo paljon erilaisia rakennustuotteita, muun muassa ulko- ja sisämaaleja, spakkeleita ja tasoitteita, lämpöpumppuja, rakennuslevyjä, akustiikkalevyjä, erilaisia lattianpäällysteitä parketeista linoleumeihin, tulisijoja, huonekaluja sekä lämpökäsitellystä puusta tehtyjä terassilautoja.

Muissa Pohjoismaissa ympäristömerkittyjen rakennustuotteiden valikoima on vielä laajempi. Markkinoilta löytyy muun muassa ympäristömerkittyjä ikkunoita. Suosittelemme kysymään ympäristömerkittyjä tuotteita, mikäli haluat vaikuttaa ympäristön kuormituksen vähenemiseen ja ympäristölle parempien rakennustuotteiden tarjonnan laajenemiseen.

Suomessa myytävät Joutsenmerkityt tuotteet löytyvät Joutsenmerkin verkkosivuilta:


Joutsenmerkityt tuotteet

Pohjoismainen ympäristömerkki – logo

Ecolabel-logo


Sivua päivitetty viimeksi 20.5.2016