Aurinkolämpö

Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää rakennuksen lämmittämisessä sekä passiivisesti että aktiivisesti. Pientaloissa voidaan käyttää sekä passiivisia että aktiivisia menetelmiä.

Passiivisesti auringon valoa ja lämpöä voidaan käyttää suoraan ilman erillistä laitetta. Tavoitteena on kerätä talteen lämpöä ja edesauttaa samalla luonnonvalon käyttöä. Passiivisesti saatavan aurinkoenergian määrään voidaan vaikuttaa muun muassa rakennuksen sijoittamisella ja suuntaamisella tontilla, talon muodolla ja ikkunoiden koolla sekä rakennusmateriaaleilla.

Aktiivisessa aurinkoenergian hyödyntämisessä auringonsäteily muunnetaan lämmöksi aurinkokeräimillä.

Aurinkolämmityksen käyttökohteet

Aurinkolämmitysjärjestelmä voidaan yhdistää kaikkiin rakennuksen päälämmitysmuotoihin. Erityisen hyvin se soveltuu sellaisen lämmitysjärjestelmän yhteyteen, jossa jo on vesivaraaja (esimerkiksi puu- tai hakelämmitys), mutta myös lämpöpumppujärjestelmiin. Öljy- ja aurinkolämmön yhdistämiseksi on kehitetty tarkoitukseen sopiva öljykattila.

Sähkölämmitteisessä talossa aurinkosähköllä voidaan lämmittää käyttövesi ja jos talon lämmönjako on vesikiertoinen, voidaan aurinkolämpöä käyttää myös huoneiden lämmittämiseen kytkemällä se lämminvesivaraajaan.

Aurinkolämmön kerääminen

Aurinkolämpöä voidaan kerätä muun muassa:

  • Aurinkokeräimillä,
  • Ilmanvaihdon poistolämmöstä,
  • Rakenteiden jäähdytyksestä,
  • Vesistöstä,
  • Maaperästä, ja
  • Kallion pintakerroksista (syvemmältä kallioperästä saadaan fissiolämpöä).Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2017