Aurinkosähkö

Aurinkoenergiasta tuotetaan sähköä aurinkopaneeleilla, joilla auringonsäteilystä voidaan muuttaa sähköksi noin 15-20 prosenttia. Parhailla tekniikoilla päästään jopa lähes 50 prosentin hyötysuhteeseen, mutta toistaiseksi halvemman tekniikan paneeleilla saavutetaan parempi kustannustehokkuus.

Aurinkosähkön hyödyntäminen

Aurinkopaneelien tuottama tasavirtasähkö muutetaan inverttereillä 230 voltin vaihtovirraksi, jolloin sitä voidaan hyödyntää kuten tavallista verkkosähköä. Sähköä voidaan varastoida akkuihin tai muuttaa lämmöksi vaikkapa lämminvesivaraajan sähkövastuksella. Jos aurinkoenergiaa tuotetaan yli oman tarpeen, voidaan ylijäämäsähkö syöttää valtakunnanverkkoon. Tällä hetkellä on vielä sähköyhtiökohtaista maksetaanko kyseisestä ylijäämäsähköstä korvausta.

Aurinkosähköjärjestelmiä on perinteisesti käytetty siellä, missä verkkosähköä ei ole saatavilla. Tavallisimpia niin kutsuttuja omavaraisia sovelluskohteita ovat kesämökit, veneet, väyläloistot, linkkimastot ja saaristo- ja erämaakohteet. Aurinkosähköllä voidaan kuitenkin tuottaa myös huomattava osa pientalojen tarvitsemasta sähköstä. Aurinkosähköä on  mahdollista hyödyntää myös sähköauton lataamisessa.

Aurinkosähkön käyttö kasvussa

Aurinkopaneelien hinnat ovat parin viime vuoden aikana halventuneet lähes 50 prosenttia, mikä on laskenut oleellisesti aurinkosähköjärjestelmien hintoja. Osaltaan tästä johtuen sähköverkkoon kytketyt aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistymässä.


Sivua päivitetty viimeksi 13.8.2018