Energiatehokas ilmanvaihto ja jäähdytys

Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilma. Se saadaan aikaan riittävällä ilmanvaihdolla. Tulevaisuudessa käyttöveden ohella ilmanvaihto tulee olemaan yhä useammin suurin yksittäinen talon energiaa kuluttava komponentti.

Nykyistä tasoa olevat passiivienergiatalot ovat ilmatiiveydeltään ja rakennuksen vaipan eristävyydeltään hyvin energiatehokkaita. Voidaan sanoa, että jo nykyinen passiivirakentaminen edustaa erinomaista energiatehokkuustasoa.

Ilmanvaihto lämmöntalteenotolla

Ilmanvaihto täyttää asetetut vaatimukset, kun vaihdettava ilmavirta on rakennuksen tilavuus kerran kahdessa tunnissa. Energiatehokkaasti toteutettu matalenergiatalo on tiivis, eikä lämmintä ilmaa karkaa hallitsemattomien ilmarakojen kautta. Erilaiset sisäilman epäpuhtaudet ja kosteus täytyy kuitenkin saada ulos ja tilalle tarvitaan raitista ilmaa. Siksi koti tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon.

Jatkuvasti toimivassa koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa käytetty ilma poistetaan ulos ja sen tilalle puhalletaan raitista ilmaa. Raitis ilma johdetaan lämmöntalteenottolaitteeseen, jossa se lämpenee talosta poistettavan ilman lämmöllä ennen siirtymistään huonetiloihin.

Ilmanvaihtolaitteiden energiatehokas käyttötapa lämmityskaudella

Ilmanvaihdon suodattimien vaihtamisesta tulee huolehtia aina tarvittaessa, yleensä ainakin kerran kuukaudessa. Likainen ilmansuodatin heikentää puhallustehoa ja likaa sisäilmaa. Lämmityskäytössä ilmanvaihtokojeen LTO-kenno on oltava päällä (toiminnassa) ja kesällä (lämmityskauden ulkopuolella) poiskytkettynä.

Vinkit:
 • Mitoita ilmanvaihto tarpeeksi suureksi – älä tingi ilmanvaihtokanavien ja -koneiden koosta. Liian ahtaaksi mitoitettu ilmanvaihto pitää melua ja kuluttaa turhaan sähköä.
 • Yleensä liesituuletin toteutetaan erikseen muusta ilmanvaihdosta. Ratkaisulla hukataan hieman lämpöä, mutta estetään epäpuhtauksien joutuminen ilmanvaihtokoneeseen.
 • Lämmöntalteenottolaitteella saat talteen vähintään 50 prosenttia muuten harakoille menevästä lämmöstä, parhaiden laitteiden hyösuhde on 80 prosentin luokkaa.
Kymmenen ohjetta ilmanvaihtoon:
 1. Palkkaa ammattimainen ilmanvaihdon suunnittelija.
 2. Huolehdi, että koneen tehon mitoitus on sellainen, että huoneilma vaihtuu puolella teholla noin joka toinen tunti.
 3. Selvitä millainen on koneen automatiikka ja säätömahdollisuus.
 4. Valitse kone, jolla on hyvä lämmöntalteenottokyky.
 5. Mieti koneen sijainti mahdollisen melun sekä sähkön- ja viemäröinnintarpeen suhteen.
 6. Kiinnitä huomiota ilmanvaihtokanavistojen äänenvaimennukseen.
 7. Selvitä mikä on paras tuloilman ottopaikka.
 8. Varmista ilman esteetön kierto koko asunnossa.
 9. Huolehdi että saat asianmukaisen käyttöönotto-opastuksen.
 10. Tee koneelle ohjeiden mukaiset määräaikaishuollot.Sivua päivitetty viimeksi 15.3.2016