Kustannukset ja kannattavuus

LaskuriMatalaenergiatalon rakentamiskustannukset ovat hieman korkeammat kuin tavallisen talon. Lisäkustannus saadaan kuitenkin nopeasti takaisin pienempinä energiakuluina.

Osa energiatehokkuuteen vaikuttavista tekijöistä ei aiheuta käytännössä lainkaan lisäkustannuksia. Esimerkiksi hyvään ilmanpitävyyteen päästään hyvällä suunnittelulla ja laadukkaalla rakentamisella, jotka ovat perusolettamuksia.

Lisäkustannus riippuu aina kohteesta, mutta arvioiden mukaan karkea lisäkustannus on vain 3-5 prosentin luokkaa, joka on rahassa mitattuna noin 3 000-10 000 euroa.
Passiivitalon kustannukset ovat vielä hieman korkeammat, mutta niissä saavutetaan säästöjä yksinkertaisemman lämmitysjärjestelmän ansiosta.

Talopeli

Hankesuunnittelussa on otettava huomioon monia asioita, jotka vaikuttavat rakennuskustannuksiin, aikatauluihin ja tuleviin energiakustannuksiin. Hankesuunnittelun avuksi on kehitetty apuvälineitä, joista yksi esimerkki on TaloPeli-ohjelma.

Ohjelmalla voidaan vertailla myös eri energiatehokkuustasojen vaikutusta kustannuksiin ja tulevaan energiankulutukseen. Tässä vaiheessa talon ei tarvitse olla suunniteltu – ohjelmaa voidaan käyttää omien ratkaisujen vertailuun. Käyttäjä voi valita itse kuinka syvälle yksityiskohtiin mennään.

Rakentajan ekolaskuri

Miten tontin valinta vaikuttaa pientalosi energiankulutukseen? Millaisia ovat ympäristö- ja ihmisystävälliset materiaalit? Rakentajan ekolaskuri auttaa sinua arvioimaan, kuinka kestävä rakennushankkeesi on ekologisesti tarkasteltuna.

Lisätietoa pientalorakentamisen ekokriteereistä:

Honkasuon ekokriteerit – liite20 (pdf) (110.6 KB)


Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2017