Nolla- ja plusenergiatalo

Matalaenergia- ja passiivitalot ovat tällä hetkellä teknisesti ja kustannusten kannalta kannattavimpia. Ne ovat kuitenkin vain välivaihe kun katsotaan hieman lähivuosia pidemmälle sillä nolla- ja plusenergiatalot ovat jo suunnittelijoiden pöydillä.

Nollaenergiatalo

Nollaenergiatalo on talo, jossa tuotetaan vuositasolla saman verran energiaa kuin se käyttää huonetilojen ja käyttöveden lämmittämiseen sekä valaistukseen ja laitteisiin. Lämpöenergia voidaan tuottaa esimerkiksi puulla ja tarvittava sähköenergia voidaan tuottaa aurinkopaneeleilla tai pienillä tuulivoimaloilla.

Plusenergiatalo

Plusenergiatalo tuottaa vuoden aikana enemmän energiaa kuin se kuluttaa. Energiaa ei välttämättä tuoteta yli oman tarpeen vuoden jokaisena päivänä, vaan plusenergiatalo tuottaa esimerkiksi keväällä ja kesällä omaa tarvetta enemmän aurinkosähköä, mutta pimeimpänä vuodenaikana se saa sähkön sähkönjakeluverkosta.

Ei pelkästään teoriaa

Esimerkki suomalaisesta nolla- ja plusenergiatalosta on Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama täysin puurakenteinen Luukku-talo, joka osallistui eurooppalaisten korkeakoulujen ekotehokkaan rakentamisen kymmenotteluun, Solar Decalthlon Europe 2010 -kilpailuun, Madridissa. Luukku-talo voitti kilpailussa arkkitehtuurin osakilpailun ja oli sijoittui kokonaiskilpilussa viidenneksi.

Talon katolla on aurinkokeräimiä ja -paneeleja, joilla tuotetaan tarvittava lämpö ja sähkö. Talo toimii Suomen olosuhteissa nollaenergiatalona ja Espanjassa plusenergiatalona.

Luukku-talo 422p
Wood Program. Luukku-talo.Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2017