Ratkaisut

Villa Borgin asuinrakennuksen tilojen laskennallinen lämmitysenergiankulutus on 16 kWh/bruttoneliö/vuosi. Seinissä on käytetty 260 mm:n paksuista SPU-eristekerrosta ja katossa 320 mm:n SPU-eristekerroksella varustettua SPU Passiivikatto -elementtiä. Talon alapohjassa on 220 mm:n SPU-eristekerros. Talon seinät on rakennettu betonielementeistä.

Talon suunnitelleet arkkitehdit ovat kiitelleet ohuiden eristeiden tuomaa vapautta arkkitehtisuunnitteluun. Koska SPU-eristeillä passiivitason eristysarvoihin päästään ohuilla, jo tavanomaisesti käytössä olevilla eristepaksuuksilla eivät eristeet ole vaikuttaneet talon arkkitehtuuriin. Talon seinän kokonaispaksuus on vain 380 mm.

Jos Villa Borg olisi eristetty 200 mm paksummalla eristevillalla autotallin ja asuinrakennuksen yhteenlaskettu bruttopinta-ala olisi kasvanut yli 46 m2. Pelkästä bruttoalan säästöstä seuraa kymmenien tuhansien eurojen kustannussäästö.

Uusiutuvaa maalämpöä

Villa Borgin asuinrakennuksessa ei ole perinteisessä mielessä lämmitystä. Kylmien aikojen lämmitysenergiantarve on ratkaistu ilmanvaihtolaitteeseen liitetyllä lämmönvaihtimella. Kosteissa tiloissa on tilojen kuivumista ja mukavuutta lisäävä lattialämmitys.

Ilmanvaihtolaitteeseen asennetun lisälaitteen avulla talon sisäilmaa voidaan tarvittaessa lämmittää tai jäähdyttää tehokkaasti. Suurehkon autotallin takia taloon asennettiin myös maalämpöpumppu, jonka tuottamalla energialla lämmitetään myös käyttövesi ja katetaan asuinrakennuksen tilojen lämmitysenergiantarve.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016