Kokemukset

– Huolellisuus heijastui meillä kaikkiin työvaiheisiin ja ratkaisuihin. Siitä tuli koko talon kattava toimintamalli. Passiivitalon edellyttämä energiatehokkuuskin viedään kodissamme mahdollisimman pitkälle ja arkeen asti, esimerkiksi kotitaloussähkön kulutukseen vaikuttaviin valaistusratkaisuihin, Jorma Vuoritsalo sanoo.

Vessoissa, vaatehuoneissa ja tuulikaapissa liitettiin liiketunnistimet valaistukseen. Valot syttyvät automaattisesti tilaan tullessa ja sammuvat sieltä lähdettyä. Joskus parhaimmat oivallukset tulevat työmaalla, kuten ajatus käyttää upotettuja LED-valoja kellarikerroksen portaiden valaistuksessa. Ilman sisustussuunnittelijaakin monet asiat loksahtavat paikoilleen pienen tuumauksen jälkeen.

Ulko-oven vieressä sijaitsevasta kytkimestä saa sammutettua joka ikisen valon asunnossa. Kaikki kotitalouskoneet ja laitteet kiuasta myöten on valittu markkinoiden energiapiheimpien joukosta.

Kokemuksia matkan varrelta

– Aloitin tämän projektin lapsuudenystäväni Jari Tuomisen kanssa talvella 2007, Jorma Vuoritsalo toteaa. Sen jälkeen energiatehokkaan rakentamisen maailma on kehittynyt kovasti. Enää emme ole tekemässä mitään ihmeellistä tulevaisuuden taloa, vaan tämän päivän ratkaisua.

Passiivitalon rakentamiseen sisältyy kaksi suurta haastetta: kaikki täytyy tehdä viimeisen päälle ja oikeaan aikaan tarvitaan hyviä alan ammattilaisia.

– Jarin kanssa teimme toki mahdollisimman paljon itse, mutta kaikkea mekään emme osanneet emmekä ennättäneet tehdä. Koska kuitenkin molemmilla on kokemuksia useista talonrakennusprojekteista, tiesimme marssijärjestyksen melko hyvin.

Omia työtunteja säästelemättä

Huhtikuun alusta 2008 lähtien elokuun loppuun 2008 mennessä on talon tekemiseen mennyt yhteensä noin 700 tuntia. Työtunteja lienee jäljellä vielä ainakin kaksinkertainen määrä.

Kesäkuussa 2009 oli käynyt selväksi, että loppukesän arviot jäljellä olevien työtuntien määrästä ylittyivät kohtuullisen selvästi. Toukokuun loppuun mennessä 2009 rakentajat olivat jo käyttäneet rakennustöihin noin 3 000 tuntia, kaikkeen muuhun meni pyöreästi 600 tuntia. Erilainen viimeistely ja pihatyöt vievät oman aikansa.

– Merkittävin syy tuntiarvioiden ylittymiseen oli se, että jouduimme tekemään itse hieman enemmän kuin alunperin aioimme. Koville se aika ajoin otti, mutta hommat hoituivat ja kaveruus Jarin kanssa kesti.

Käytännössä kahden lähes identtisen asunnon rakentaminen helpotti tarvikkeiden tilaamista ja jakamista sekä töiden tekoa. Työvaiheesta toiseen edettiin vasta kun kumpikin asunto oli samassa pisteessä. Muuttoaikataulu myöhentyi jatkuvasti urakan aikana.

– Kevät tuli ja meni, mutta muuttamaan emme päässeet. Mutta kesällä se sitten vihdoin tapahtui!


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016