Kokemukset

Kokeilen mielelläni uudenlaisia ratkaisuja, toteaa Samuli Rinne. Vaikka kyse ei ole mistään mullistavista uudistuksista, tavallisesta poikkeavat ratkaisut edellyttävät aina huolellisuutta hankinnoissa ja asennuksissa.

Kun talo on riittävän tiivis, tuloilma tuodaan hallitusti ja ikkunat ovat hyvin eristävät, vältytään kylmiltä pinnoilta ja vedolta. Tällöin sillä, miten ja mistä lämpö tuodaan, ei ole paljon merkitystä. Meillä se tulee asuintiloihin ilmanvaihtoilman mukana.

Kolmeen piiriin jaettu ilmanvaihtolämmitys

Ilmanvaihtolämmityksen jakaminen kolmeen lämmönjakopiiriin vaati muutaman metrin lisää putkea. Silti se tuli hieman halvemmaksi kuin lattialämmitys. Ilmanvaihtolämmitys reagoi lisäksi nopeasti sisälämpötilan muutoksiin. Järjestelmä mahdollistaa myös sen, että kanavapattereille saa lämpimämpää vettä kuin lattialämmitykseen. Ilmanvaihtolämmitykseen riittää tavallisen ilmanvaihdon tarvitsema ilmavirta.

Taloudellisesti järkevät lisäinvestoinnit

Mielestäni energiatehokas talo kannattaa aina tehdä, mutta sen voi toteuttaa monella tavalla, jatkaa Samuli Rinne. Taloa suunnitellessani en asettanut sen energiankulutukselle tavoitteita, vaan mietin taloudellisesti järkeviä lisäinvestointeja kulutuksen pienentämiseksi.

Lisäeristyksen ja tavallista paremman ilmanvaihtokoneen lisähinta oli yhteensä pyöreästi 4 000 euroa. Lasken niiden säästävän energiankulutusta noin 7 000 kWh vuodessa.

Vuotuisesta sähkönkulutuksesta puolet menee pumppuihin ja puhaltimiin, loppuosa on tavallista kotitaloussähköä.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016