Talon rakenteet

Käpylä 186 -talossa on lämmintä nettoalaa on 157m2 ja kerrosala on kaikkiaan  190m2. Rakennustilavuus on 610m3.

Ilmatiiveydessä tavoitteena oli matala q50-luku 0,6. Mitattu tulos on kuitenkin vielä parempi, q50=0,43. n50-luku on 0,40. Näin matala luku edellyttää erittäin huolellista työnlaatua.

Lämpöeristeenä talon ulkoseinissä on SPU-levy, joka toimii eristeen lisäksi höyrysulkuna. Ikkunat ovat A+ -energialuokkaa, U-arvoltaan 0,73.

Sisätilojen ylilämpenemiseen tulee passiivitason talossa kiinnittää erityisen suurta huomioita, koska lämpökuorma ylittää useiden kuukausien ajan vuodesta tilojen lämmitystarpeen. Käpylä 186:ssa ylilämpöä torjutaan rakenteellisin ja talotekniikan keinoin – auringonsäteilyn vaikutusta hillitään aurinkolipan ja sälekaihtimien avulla.

LED-valaistusta ja parhaan energialuokan laitteita

Sähkölaitteiden tasainen kulutus helpottaa talon sähkönsyötön mitoitusta, tasoittaa lämpökuormia ja parantaa aurinkosähkön hyödyntämismahdollisuuksia kohteessa. Käpylä 186:n sähkölaitteet ovat parhaan energialuokan laitteita ja valaistus on kokonaisuudessaan LED-tekniikkaa.

Kun avuksi tarvitaan koneellista viilennystä, poistoilmalämpöpumppu viilentää tuloilmaa ottaen samalla ylimääräisen energian hyödyksi käyttöveden lämmitykseen.
Hetivalmis-kiuas
Kuva 1. Sähkökiuas on niin sanottu hetivalmis-malli, jonka ylläpitoteho on 250W. Kiuas saa ensisijaisen käyttösähkönsä aurinkopaneeleilta.

Varaava takka
Kuva 2. Varaavan takan massa on 1 700kg. Suuri kivimassa varaa ja luovuttaa lämpöä tasaisesti. Tällöin takkaa ei tarvitse polttaa niin usein ja lämmönluovutuksen tasaisuus vähentää ylilämmitystilanteita. Käytännössä varaavan takan polttamisen hyötysuhde on tulisijatyypeistä korkein, jopa yli 80 prosenttia. Kuvassa Pohjolan Design Talon tuotekehitysjohtaja Jarmo Huhtala.

Takka
Kuva 3. Takka lämmittää avaraa olohuone- ja keittiötilaa. Takan lämpöä nousee myös portaikon kautta yläkertaan.

Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016