Talo valmistuu – talvi-kesä 2009

Karhusaaret muuttivat Tuusulassa uuteen kivitaloonsa marraskuussa 2008. ”Muuttoviikonloppuna satoi paljon lunta, joten pääsimme heti kunnolla lumitöihin”, naurahtaa Maija Karhusaari.

Tätä keskustelua käytäessä on ehditty jo vuoden 2009 kesäkuuhun. Pihatyöt ovat täydessä käynnissä. ”Päätimme tehdä pihan ensin ennen talon rappausta”, sanoo Maija Karhusaari. Julkisivun rappaaminen on vuorossa alkukesästä. Muuten talo alkaakin jo olla lopputarkastusta vaille valmis.

Maija Karhusaari DSC0173
Maija Karhusaari pian valmistuvan talon parvekkeella.

Matalaenergiarakentaminen normaalia rakentamista

Jo talon suunnitteluvaiheesta lähtien Karhusaarten tavoitteena oli tehdä matalaenergiatalo. Rakennusvaiheen aikana ei matalaenergiarakentaminen ole aiheuttanut mitään erityisempiä hankaluuksia tai vaikeuksia missään vaiheessa. ”Ikkunoiden valinnassa meille tosin tarjottiin ensin B-luokan ikkunoita, ja ihmettelimme, että onko todella mahdollista, ettei ikkunavalmistajalla ole tarjota A-luokan ikkunoita?”

Ikkunavalmistajalla oli kuitenkin tuotekehitysvaiheessa uudet 4-lasiset A-luokan ikkunat, ja päättäväiset Karhusaaret saivat lopulta sellaiset ikkunat kuin halusivat. Energiatehokkaiden ikkunoiden tarjonta on muuttanut merkittävästi sen jälkeen ja nyt A-luokan ikkunoita löytyy jo usealta valmistajalta.

A-luokan ikkunoiden valintaan löytyy apua muun muassa Motivan verkkosivuilta osoitteesta: www.energiaikkuna.fi

Energiatehokkaat rakenteet parantavat myös äänieristystä

”Energiatehokkaiden ikkunoiden mukana tuli yllättävä lisämukavuus: talossa on erittäin hiljaista”, kehuu Maija Karhusaari kiertäessämme yläkerran huoneita läpi. Ja tottahan se on: vajaan parin sadan metrin päässä olevan vilkasliikenteisen tien melu ei kantaudu lainkaan sisälle taloon.

Hiljaisuuden lisäksi matalaenergiatalo on tuonut muitakin eroja Karhusaarten edelliseen rivitaloasuntoon verrattuna. ”Enää ikkunoiden edessä ei tunnu vetoa kovillakaan pakkasilla”, Maija toteaa. Sisälämpötila pysyy massiivisessa kivitalossa erittäin tasaisena. Suuret ikkunat tuovat kuitenkin paljon valoa sisään, eikä valaisimia tarvitse juurikaan kytkeä päälle. ”Ikkunoiden ei kuitenkaan tarvitse olla lattiasta kattoon saakka, jotta valoa tulee tarpeeksi”, toteaa Maija.

Energiatehokkaita laitteita ja energiatehokasta asumista

Energiatehokkaiden laitteiden hankinnan lisäksi, energian tehokas käyttö on iskostunut koko perheeseen. ”Valoja ei pidetä turhaan päällä”, toteaa Maija Karhusaari. WC:issä on liiketunnistimella varustetut energiatehokkaat pienloistevalaisimet, joten valot eivät jää turhaan päälle. ”Liiketunnistimet ovat toimineet hyvin, mutta joskus on perheen pienimmillä käynyt niin, että valot ovat viiveajan jälkeen sammuneet, eikä pienen käden heilutus olekaan havahduttanut liiketunnistinta sytyttämään valot uudelleen”, naurahtaa Maija.

Keittiössä on energiatehokkaiden kylmälaitteiden lisäksi niin ikään energiatehokas induktioliesi, jonka nopeus on hämmästyttänyt. Ilmanvaihto on toteutettu tehokkaalla ilmanvaihtokoneella, ja perhe on ollut tyytyväinen sisäilman laatuun. ”Ilmanvaihtokoneen suodattimet on puhdistettu valmistajan ohjeiden mukaan”, kertoo Maija Karhusaari.

Talon maalämpöpumppu on toiminut moitteetta. ”Pumppu käynnistettiin jo viime syksynä. Lämpöä ja lämmintä vettä on riittänyt aina.” Lämmitystä on täydennetty vuolukivitakalla. Takka lämpenee parilla pesällisellä ja lämmittää taloa pari päivää.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016