Rakennushanke etenee – talvi-kevät 2008

Tammikuussa lattioiden eristämistä ja lattiavaluja

Vuosi 2008 alkoi rakennustöiden osalta lattiaeristeiden asentamisella. Alakertaan eristelevyjä tuli kolme kerrosta päällekkäin. Putkitukset asennettiin kerrosten väliin. Lattiarakenteessa on ensin 5 cm eristettä ja kylmävesiputket, sitten toinen 5 cm eristettä ja lämminvesiputket ja viimein 10 cm eristettä. Eristelevyjen päälle asennettiin sähköputket sähkövetoja varten.

EPS-polystyreenilevyjä tarvittiin alakerran lattioihin yli 300 kpl. Levyjen asennus sujui vauhdilla suorilla seinäosuuksilla, enemmän aikaa kului sitten levyjen sovittamisessa viemäri- ja oviaukkojen kohdalla. Yläkerrassa lattiaeristeiden asentaminen oli huomattavasti nopeampaa, koska siellä eristekerroksen paksuudeksi tuli vain 3 cm.

Lattiaeristeiden päälle asennettiin seuraavaksi raudoitusverkot, joiden asennus sujui talkootyönä muutamassa tunnissa. Lopuksi oli vuorossa vesikiertoisen lattialämmityksen kaapelien asentaminen, johon kului aikaa vajaa päivä. Lattialämmityskaapelit kiinnitettiin raudoitusverkkoon.

Ennen betonilaatan valua tilkittiin vielä läpiviennit polyuretaanivaahdolla ja rakennettiin tarvittavat valumuotit. Ennen lattiavaluja tehtiin ontelolaattaan myös läpivienti hormille. Alakerran kahdeksan sentin paksuinen betonilaatta saatiin valettua vielä tammikuun aikana.

Helmikuussa päästiin muuraamaan väliseiniä

Yläkerran lattiavalu oli vuorossa helmikuun ensimmäisellä viikolla. Valun paksuutta jouduttiin kasvattamaan kahdeksasta sentistä kymmeneen senttiin, jotta yläkerran portaiden hieman liian suuri asennuskorkeus saatiin kompensoitua. Tästä aiheutuu sitten ongelma parvekkeen oven asennuksessa, koska asennusaukon korkeus pieneni nyt 208 senttiin – normaalin korkuinen ovi ei enää mahdukaan aukkoon.

Villa Rantaniitty yläkerta 16042008 1139
Helmikuussa yläkerran lattiat on valettu. Seuraavaksi on vuorossa väliseinien muuraaminen ja sähkötöiden viimeisteleminen, jotta päästään asentamaan sisäkattoja.
Yläkerran lattian kuivuessa työt jatkuivat alakerrassa väliseinien muuraustöiden valmistelulla. Väliseinät muurattiin 100 mm paksuisista väliseinäharkoista.

Helmikuussa muurattiin myös takan hormi, joka nousi piipunhattuun asti reilussa päivässä.

Maaliskuussa lämmitys päälle

Alakerrassa saatiin lähes kaikki väliseinät muurattua valmiiksi maaliskuun kuluessa, joten huonejärjestys on jo hahmottunut. Oviaukkojen yläosat ja kovempaan rasitukseen joutuvat kohdat seinistä valettiin.

Yläpohjaan puhallettiin ekovilla maaliskuun puolivälissä. Lämminvesivaraaja ja maalämpöpumppu asennettiin paikoilleen. Lämmin- ja kiertovesikytkennät saatiin tehtyä ja vielä ennen pääsiäistä voitiin kytkeä lämmitys päälle. Maalämpöpumpulle asennettiin oma sähkömittari jonka aktiivinen seuranta alkaa kun talossa aletaan asua.

Maaliskuussa saatiin myös talon ryhmäkeskus asennettua tuulikaappiin, joten sähkötyötkin etenevät lupaavasti.

Huhtikuussa talo sai A-luokan ikkunat

Väliseinien muuraus jatkui myös huhtikuussa. Alakerran osalta työ saatiin käytännössä valmiiksi, joten muuraustyöt siirtyvät yläkertaan. Yläkerrassa muuraustyö on sujunut helpommin, sillä sähkö- ja IT-putkituksia on huomattavasti vähemmän kuin alakerrassa. Myös huonekorkeutta on hieman vähemmän kuin alakerrassa.

Nelinkertaisten A-luokan ikkunoiden asentaminen saatiin vauhtiin huhtikuun lopussa.

Toukokuussa sisäkattojen levyttämistä

Ikkunoiden asennus valmistui toukokuun alussa. Myös yläkerran väliseinien muuraukset saatiin tehtyä. Sähköjohtojen veto ja asennus etenivät niin, että päästiin levyttämään sisäkattoja. Kesäkuun alkuun mennessä seinät ja sisäkatot olivat valmiina tasoitemiehiä varten.

Äitienpäiväkin koitti ja piknik nautittiin talon kuistilla, kuten projektin aikatauluja suunniteltaessa oli alun perin tavoitteenakin. Sen verran aikataulut ovat tosin joustaneet suunnitellusta, että ihan valmiiksi asti ei taloa äitienpäivään mennessä saatu.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016