Rakennushanke etenee – syksy 2007

Talon perustukset saatiin valmiiksi elokuussa 2007, ja syys-lokakuun aikana asennettiin alapohjan ontelolaatat ja muurattiin ensimmäisen kerroksen harkkoseinät. Myös yläpohjan ontelolaatat nostettiin paikoilleen. Rakennuksen ympärille asennettiin salaojaputket ja routaeristys. Suurin osa maatäytöistä rakennuksen ympärillä saatiin valmiiksi.

Rakennustöiden edistymisestä huolimatta on syksyn mittaan koettu myös talonrakentajille lähes väistämättä eteen tulevia ylimääräisiä haasteita. Eri syistä johtuen tavoiteaikataulussa oli lokakuun loppuun mennessä jääty kuukauden verran jälkeen. Budjettiakin on koeteltu, sillä betonin menekki osoittautui etukäteisarvioita suuremmaksi ja myös harjateräksen hintakehitys on ollut yllättävää.

Villa Rantaniitty harjassa 0784 422p
Kuva. Muuraustyöt ovat syksyn aikana edenneet vauhdilla. 18.12.2007 talo on harjakorkeudessa ja vesikatetta viimeistellään.


Marraskuussa talo nousee harjakorkeuteen

Marraskuu oli märkä ja jatkuvien sateiden vuoksi haasteellista aikaa rakentamiselle. Rakentaminen on kuitenkin edennyt hyvällä vauhdilla ja marraskuussa saatiin muurattua toisen asuinkerroksen harkkoseinät ja nostettua rakennus harjakorkeuteen. Osa kattotuoleista jätettiin vielä asentamatta, jotta sisäportaat saatiin laskettua aukosta paikoilleen.

Betonielementtiportaiden asennus aiheutti ylimääräistä vaivaa ja töiden viivästymistä. Aluksi ongelmana oli se, että portaiden välitasanne ei sopinut paikalleen ilman seinien piikkausta. Kun portaat sitten saatiin paikalleen, todettiin, että porraselementit on kyllä tehty mittojen mukaan, mutta mitat ovat väärät. Portaiden leveys on väärä, mutta vielä isompi ongelma on se, että portaat ja välitasanne ovat väärässä korossa ja mahdollisesti myös väärän mittaiset. Portaisiin löydettiin kuitenkin loppujen lopuksi suhteellisen toimivalta vaikuttava, joskin hieman työläs ratkaisu.

Waltteri Karhusaaren mukaan he päätyivät alun perin valmiisiin porraselementteihin, koska olettivat ilman muuta, että portaiden mitoitus, suunnittelu ja asennus sujuvat helposti. Jälkiviisaana voi todeta, että portaat olisi kannattanut kuitenkin valaa paikalla.

Joulukuussa vesikate paikoilleen

Joulukuun alkupuolella saatiin loput kattotuolit asennettua ja aluskate paikalleen koko taloon. Myös tiilikatteen asennus pääsi vauhtiin. Kaikki ikkuna-aukot on peitetty muovilla, joten enää ei sada lunta tupaan. Sisätilojen kuivumista odotellaan, jotta päästään levittämään alakertaan lattiaeristeitä ja asentamaan lattialämmitysputkistoja.

Hormin ja takan pohjat saatiin joulukuussa muurattua. Niiden sijoittelussa oli hieman ongelmia, sillä ne olivat jääneet pois sekä ontelolaatta- että kattotuolisuunnitelmista. Koska hormin alkuperäisellä kohdalla sattui olemaan kattotuoli, jouduttiin horminpaikkaa siirtämään noin 15 cm. Tästä aiheutui pieniä muutoksia muuallakin. Horminreikä tehtiin ontelolaattaan timanttileikkurilla.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016