Talohanke hyvässä vauhdissa

Tiina ja Rauno Kontion uuden omakotitalon työmaa on hyvässä vauhdissa toukokuun ensimmäisellä viikolla 2010 Nummelassa. Perustukset ja ontelolaatat ovat paikoillaan ja ensimmäisiä ulkoseinien harkkokerroksia muurataan.
Harkkomuuraus käynnissä DSC0832
Kuva 1. Harkkomuuraus käynnissä.

Rakentamisen valmistelut alkoivat jo viime kesänä. Silloin tontilta kaadettiin puut rakennuksen tieltä. ”Polttopuuta kertyi useita lavallisia, joten seuraavaan 10 vuoteen ei todennäköisesti tarvitse hankkia polttopuuta” myhäilee Rauno Kontio. Puut on kuljetettu tuttavan tontille kuivumaan. Lisäksi niitä on jätetty rakennustyömaalle muutama kuutio.
 
Talo pystytetään päättyvän tien päähän, jonne nousee kolme kivitaloa. Talot ovat sattumalta saman arkkitehdin suunnittelemia. ”Katsoimme lukuisten talotehtaiden kirjoja läpi, mutta juuri meille sopivaa ratkaisua ei löytynyt. Arkkitehtimme piirsi meille kaksi luonnosta, joista toista lähdimme yhdessä kehittämään eteenpäin”, kertoo Tiina Kontio.

”Olemme keränneet tietoa messuilta ja laitevalmistajilta. Tietoa on tarjolla paljon, onneksi, sillä oikeiden valintojen tekemiseen tarvitaan kyllä taustatietoa”, kertoo Tiina Kontio. Rakennusvalvontavirasto sijaitsee sattumalta kivenheiton päässä tontilta, joten myös viranomaisneuvonta on lähellä.

Kimmo Rautiainen ja Rauno ja Tiina Kontio DSC0809
Kuva 2. Energiatehokaskoti-hankkeen projektipäällikkö Kimmo Rautiainen tutustumassa Rauno ja Tiina Kontion matalaenergiatalohankkeeseen.


Rakennussuunnitelmien kanssa on saanut olla tarkkana ja joitain virheitäkin niistä on löytynyt – onneksi kuitenkin hyvissä ajoin. ”Joskus tuntuu, että olisi tarvetta täysipäiväiselle projektipäällikölle”, naurahtaa Tiina Kontio.

Perustavoitteena matalaenergiatalon rakentaminen

”Yhtenä tärkeänä perustavoitteena on tehdä matalaenergiatalo”, toteaa Tiina Kontio. Ulkoseinäharkot ovat normaalia paksumpia lämpöharkkoja ja energialuokaltaan A-luokan ikkunoiden toimittajavaihtoehdot ovat rajautuneet kahteen valmistajaan. Talon ilmatiiveyteen kiinnitetään erityistä huomiota ja kohteeseen asennetaan talotoimittajan normaalin ilmatiiveyspaketin lisäksi aivan uusi tiivistystuote, jolla saadaan alapohjan ja ulkoseinän liitos erittäin tiiviiksi. Samalla vähennetään radonin haittavaikutuksia.

Talon talotekniikan perusratkaisut on jo lähestulkoon päätetty. Lämmitysjärjestelmäksi on kaavailtu poistoilmalämpöpumppua ja vesikiertoista lämmönjakoverkostoa. Poistoilmalämpöpumppu korvaa lämmöntalteenottolaitteen ja siihen tulee tuloilmayksikkö, joten taloon tuotava raitis ilma tuodaan taloon koneellisesti omia kanaviaan pitkin.

Täydentävänä lämmitystapana taloon tulee takka, joka poikkeuksellisesti ei ole varaava vaan kiertoilmatakka. ”Valmistaja lupaa takalle hyvän hyötysuhteen ja sen lämmitystehoa voidaan säädellä palamisilman määrällä. Ilmatiiviissä talossa on mietittävä myös miten takka saa palamisilmansa. Kontioiden taloon tulee takalle ryömintätilasta ilmaputki, joka voidaan sulkea silloin kuin takkaa ei käytetä.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016