Talo harjassa, ikkunat asennettu

Loppukesällä ulkoseinien harkkomuuraukset ja osa väliseinämuurauksista saatiin valmiiksi ja kattotuolit paikalleen. Yläpohjan eristeet ja konesaumattu peltikate saatiin myös asennettua alkusyksyn aikana.

Ilmatiiveys on erittäin tärkeä tekijä pyrittäessä matalaenergiataloon sekä luonnollisesti avainasia pyrittäessä vedottomaan sisäilmaan.

Ilmanvaihtoputken läpivienti Nummela Talo Kontio DSC1552-1
Kuva 1. Talossa on käytetty IV-kanavien läpivientien tiivisteinä kuvan mukaista erillistä kumitiivistettä, joka syrjäyttää käyttökohteessaan perinteisen ilmastointiteipin käytön.

Teipin kiinnittävä liima-aine sekä teippi itsessään voi vuosien jälkeen heikentyä ja läpivientipaikan ilmatiiveys kärsiä. Kuvassa oleva kuvatiiviste pujotetaan ilmanvaihtokanavaa pitkin paikalleen.

Tiiviste pysyy paikallaan ahdistusliitoksena ja on teippausta pitkäkestoisempi kestävyydeltään. Ilmantiiveys huolellisesti asennetulla kumitiivisteellä on jo itsessään parempi kuin ilmastointiteipillä.

Sisätyöt ovat edenneet myös lattioiden osalta niin, että lattialämmitysputkisto on saatu asennettua ja lattioiden betonivalut tehtyä. Betonivalujen kuivuminen on hyvässä vauhdissa.

Lattialämmitys on hyvä valinta sekä oleskelumukavuuden että energiatehokkuuden kannalta. Lattialämmityksen hyvään energiatehokkuuteen vaikuttaa se, että lähes ihanteellisen lämpötilan korkeusjakauman vuoksi huonelämpötilaa voidaan alentaa 1-2 astetta. Kun lattialämmitys on kytketty lämpöpumppuun, lämpöpumpun antoteho ja lämpökerroin ovat lisäksi suurempia kuin patterijärjestelmään kytkettynä.

Ikkunoiden asennus lokakuussa

Ikkunavalmistajan asentajat aloittivat A-energialuokan ikkunoiden asentamisen lokakuun ensimmäisellä viikolla. Asennus sujuu muutamassa päivässä.
Ikkuna-asentaja Nummela Talo Kontio 06102010 DSC1605-5

Kuva 2. Ikkunavalmistajan omat asentajat asensivat ikkunat talo Kontioon.

Asennuksessa käytetään uusia Fenestran kehittämiä karmikiinnikkeitä. Fenestran myyntipäällikkö Jani Hovi toteaa, että he asentavat nykyään noin puolet eristeharkkotaloista karmikiinnikkeen avulla. Suurenkin ikkunan asentaminen ja säätäminen oikeaan asentoon käy niiden avulla noin puolessa tunnissa, pienempien asennus sujuu nopeamminkin. Karmikiinnikettä voidaan käyttää järkevästi vain harkkorakenteisten talojen kohdalla.

Jani Hovi Fenestra - Karmikiinnike - 06102010 DSC1583-4

Kuva 3. Fenestran myyntipäällikkö Jani Hovi esittelee yrityksen kehittämää karmikiinnikettä, jota käytettiin ikkunoiden asennuksessa.

”Ikkunoiden valinnassa otetaan huomioon myös muun muassa ilmansuunnat ja kesäaikaisen auringonsäteilyn vaikutus. Eri ilmansuuntiin tulee erityyppiset ikkunat”, jatkaa Jani Hovi. Olohuoneen ikkunat ovat kohti etelää, joten kesäaikaista auringon aiheuttamaa sisätilojen lämpötilan kohoamista on hillittävä. Tämän vuoksi olohuoneen ikkunoiksi on valittu sellaiset A-energialuokan ikkunat, joilla on hyvä lämpösäteilyn eristyskyky. Lämmönnousua voidaan ehkäistä myös kaihtimien avulla.

Seuraavassa artikkelissa käsitellään muun muassa ilmatiiveysasiaa. Marraskuulle on nimittäin kaavailtu talon ilmatiiveysmittauksen tekemisestä.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2016