Uutiset


20.1.2012 12.00

Nollaenergiatalokilpailun voittaja julkistettiin

Isover järjesti yhteistyössä Rakennuslehden, Safan ja WWF:n kanssa suunnittelukilpailun, jossa etsittiin korkeatasoisia pientaloratkaisuja vastaamaan nollaenergiaratkaisujen haasteisiin.

Kilpailuun saatiin 81 ehdotusta, joista voittajaksi valittiin arkkitehti Tiina Antinojan ja arkkitehtiylioppilas Olli Metson työ "blok". Talo tullaan rakentamaan Hyvinkään Asuntomessuille, jotka järjestetään vuonna 2013.

Kilpailu osoitti, että vaikka nollaenergiatason tavoittelu on haasteellista, on sen saavuttaminen mahdollista kokonaisvaltaisella huolellisella suunnittelulla ja paikoitellen hyvin innovatiivisilla ideoillakin.

Yhdistäviä tekijöitä kilpailusuunnitelmille ovat passiivitalorakennetta vastaava talon ominaisenergiatehokkuus, aurinkoenergian hyödyntäminen tilojen ja käyttöveden lämmöntuotannossa maalämpöpumpulla ja aurinkokeräimillä sekä sähkön tuottaminen aurinkopaneeleilla. Nollaenergiatason saavuttaminen ja ylittäminen edellyttää myös riittävää omavaraista sähköntuotantoa.

Tulevaisuudessa EU-tasolla toteutuva plusenergiataso uusissa rakennuksissa edellyttää myös oman sähkön ylituotannon myyntiä sähköverkkoon, jolloin vuotuinen plusenergiataso on mahdollista toteuttaa. Kilpailusuunnitelmissa tuotettiin vuositasolla lämpöenergiaa muutamia tuhansia kilowattitunteja myös polttamalla puuta takassa. Takan lämmön leviämiseen oli kiinnitetty erityistä huomiota useissa suunnitelmissa. Viilennyksessä käytettiin yleisesti porakaivoon yhdistettyä tuloilman viilennyskiertoa.

Lisätietoa kilpailusta:

www.isover.fi/suunnittelu/nollaenergia

Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 20.1.2012